intro

Συνάντηση με τους Μυτιληνιούς Σάμου στη Βρίσα





   Μετά από 12 χρόνια, ξαναβρεθήκαμε!. Όταν 12 χρόνια πριν είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσκεψη των Μυτιληνιών της Σάμου στη Βρίσα, όλοι πίστευαν ότι η δεύτερη θα ερχόταν πολύ γρήγορα αφού είχε δημιουργηθεί ένα πολύ καλό κλίμα μεταξύ των ανθρώπων των δύο χωριών, καλύτερο κι απ' αυτό μεταξύ συγχωριανών. Η πρωτοβουλία όμως αυτή, της αδελφοποίησης των δύο χωριών υπήρξε ακόμα ένα θύμα του σχεδίου Καποδίστρια. Τα δύο χωριά εντάχθηκαν σε μεγαλύτερους δήμους και οι επαφές μεταξύ των τοπικών αρχών χάθηκαν. Έπρεπε μετά από τόσα χρόνια να έρθει η κινητοποίηση του Πολιτιστικού συλλόγου Μυτιληνιών και η επίσκεψη του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Βρίσας στη Σάμο για να ξανανάψει η φλόγα της επανένωσης. Το αποτέλεσμα αυτής της νέας πρωτοβουλίας ήταν η δεύτερη επίσκεψη των Μυτιληνιών της Σάμου στη Βρίσα.
   Η επίσκεψη κράτησε 3 μέρες με κεντρική μέρα των εκδηλώσεων τη δεύτερη, 24 Αυγούστου. Το πρωί πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Νιγίδα (Ινγκίδα) όπου βρίσκονται τα απομεινάρια του οικισμού από όπου ξεκίνησαν οι πρόγονοι των Βρισαγωτών και των Μυτιληνιών Σάμου. Το απόγευμα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στο κέντρο του χωριού. Σε ένα τρίστρατο, κοντά στον πλάτανο, στήθηκαν αναπαραστάσεις από την καθημερινότητα των ανθρώπων μιας παλιότερης εποχής. Έτσι, άνθρωποι όλων των ηλικιών, με μεγάλη συμμετοχή των ηλικιωμένων του χωριού οι οποίοι το απολάμβαναν και περισσότερο, ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές της Λέσβου, έφτιαξαν γλυκά (πλατσέδα), χειποποίητα ζυμαρικά, τραχανό, μετέτρεψαν μαλλί και βαμβάκι σε κλωστή και έφτιαξαν υφάσματα στην κρεβατή (αργαλειό), δημιουργώντας ένα ζωντανό λαογραφικό μουσείο. Παράλληλα προβαλλόταν βίντεο, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για τη μέρα, με εργασίες οι οποίες εκτελούνταν τα παλαιότερα χρόνια. Ακολούθησε ένα θεατρικό και χορός από μέλη του χορευτικού συλλόγου "Μπάλος".
   Βέβαια, μια τέτοια μέρα, ειδικά στη Βρίσα, δε μπορεί παρά να καταλήξει σε γλέντι. Έτσι, μεταφέρθηκαν όλοι δίπλα, στον πλάτανο, ο οποίος να σημειώσουμε ότι παρά το γεγονός ότι ήταν βράδυ Δευτέρας, γέμισε ασφυκτικά, δείχνοντας τη διάθεση όλων για τη συνάντηση. Μετά τις αναγκαίες ομιλίες από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Βρίσας, τον Δήμαρχο Πολιχνίτου (υποσχέθηκε ότι θα αναστηλωθεί ο μισοερειπωμένος ναός στη Νιγίδα), τον Αντιδήμαρχο Πυθαγορείου (όπου εντάχθηκαν οι Μυτιληνιοί μετά τον Καποδίστρια) και τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Μυτιληνιών και τις ανταλλαγές δώρων, άρχισε ο χορός. Την αρχή έκαναν τα χορευτικά διαφόρων ηλικιών του πολιτιστικού συλλόγου Μυτιληνιών με πολλούς χορούς που εντυπωσίασαν. Στη συνέχεια, γυναίκες του χωριού τραγούδησαν και χόρεψαν με συνοδεία από τουπελέκι, για να ακολουθήσει το κυρίως γλέντι με τη συμμετοχή όλων των παρισταμένων.
   Αυτό που όλοι συζητούσαν στο τέλος της βραδιάς αλλά και τις επόμενες μέρες, ήταν ότι έγινε ένα από τα καλύτερα γλέντια στο χωριό. Ίσως έφταιγε η ατμόσφαιρα η οποία είχε δημιουργηθεί από την επιστροφή στο παρελθόν. Ίσως να ήταν το συναίσθημα της συνάντησης συγγενών που έχουμε πολύ καιρό να δούμε (η αλήθεια είναι ότι κάποιοι Βρισαγώτες και Σαμιώτες βρήκαν κοινά εμφανισιακά στοιχεία και θέλησαν να το ψάξουν περαιτέρω). Πάντως, το συμπέρασμα είναι ότι αν το αποφασίσουν οι αρχές του τόπου και γίνει σωστή οργάνωση, και θα βρουν πολλούς πρόθυμους να τους ακολουθήσουν και μπορεί να προκύψει μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο απ' την εκδήλωση στη Βρίσα.


(Αν δε μπορείτε να ανοίξετε τις φωτογραφίες και χρησιμοποιείτε Internet Explorer 8, επιλέξτε την προβολή συμβατότητας, Εργαλεία -> Προβολή συμβατότητας.)














Επιστροφή