English flag 1 france flag german-flag Italian-flag netherlandsflag Turkish Flag Spain flag mini

Πέμπτη, 18 01 2018

Βρίσα

 

Η Βρίσα με την υπερδισχιλιετή ιστορία της εδώ και κάποιους αιώνες, ύστερα από αναγκαστική περιπλάνηση (ακρωτήρι Αγίου Φωκά, εκβολές του Αλμυροπόταμου κ.λ.π.) κούρνιασε στην κοιλάδα του Χείμαρρου της Λαγκάδας. Ένα μικρό γραφικό χωριό που αντιστέκεται όσο μπορεί στην παραπέρα συρρίκνωσή του ακουμπώντας κατά βάση στα δυναμικά Βατερά. Πετρόκτιστο κατά κύριο λόγο, διαθέτει μερικά μοναδικά κτίσματα από ντόπιο ιγνιμβρίτη που κατεργάστηκε ώρες, μέρες, μήνες η «χτενιά» των «πετράδων», των πελεκητών της πέτρας. Δε λείπουν όμως και τα τμήματα των κτηρίων από ντόπια συμπαγή τούβλα που μέχρι πριν λίγες δεκαετίες παρήγαγαν τα «καμίνια» (τουβλάδικα) των Βατερών απ’ το μείγμα ντόπιας αργίλου και άμμου. Οι στέγες των σπιτιών στη συντριπτική πλειονότητά τους κεραμοσκεπείς τώρα πια με Περιφορά επιταφίου στη Βρίσα«ευρωπαϊκά» κεραμίδια εισαγωγής από άλλα εκτός νησιού μέρη που σε μια διαρκή διαδικασία λίγων δεκαετιών αντικατέστησαν τα παλιά ντόπια απ’ τα βατεριανά «καμίνια» . Τα σπίτια ακολουθώντας το νησιωτικό «έθιμο» είναι το ένα κολλημένο με το άλλο αφήνοντας μικρές αυλές είτε μπροστά είτε στο πίσω μέρος τους

Ο αφαλός του χωριού, η μικρή πλατειούλα του Πλάτανου, δίνει το στίγμα της ζωής σ’ αυτό. Προσφέρει μοναδικές στιγμές απόλαυσης και χαλάρωσης με καφέ και ούζο. Γεμάτη το καλοκαίρι με το καφενείο να προσφέρει λαχταριστούς ουζομεζέδες και σχετικά ερημική το χειμώνα να μετατρέπεται σε ανοιχτό ...ΚΑΠΗ, πάντα όμως έτοιμη να προσφέρει τις ίδιες υπηρεσίες μ’ αυτές του καλοκαιριού.

Από τα κτίσματα ξεχωρίζει η Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, τρίκλητη βασιλική, με την κεραμοσκεπή στέγη της στηριγμένη σε κορμούς τεράστιων κυπαρισσιών στημένων απ’ το 1803. Το τέμπλο της, διαμπερώς ξυλόγλυπτο, είναι γεμάτο από παραστάσεις της Παλιάς και της Καινής Διαθήκης.

Σε ένα άλλο παραδοσιακό κτίσμα, πρώην Παρθεναγωγείο, στεγάζεται η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας με απολιθώματα κατά βάση απ’ την περιοχή μας, πετρώματα, φυτά και ταριχευμένα πτηνά. Μοναδικά τα απολιθώματα της πανίδας που βρέθηκαν κυρίως από ντόπιους και αξιοποιήθηκαν απ’ το Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ενδιαφέρον και το πρόπλασμα μιας τεράστιας χελώνας στην αυλή του. Απέναντί του η γραφική σταυροειδής με τρούλο εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου με την πυκνή σε κινητές εικόνες αγιογράφησή του να είναι έργο του βρισαγώτη μοναχού στο Άγιος Όρος Ζαχαρία Κανέλλη.

Σε ύψωμα στη νότια πλευρά του δεσπόζει το επιβλητικό κτήριο του Δημοτικού σχολείου με την υπέρ ευρύχωρη αυλή του. Από κει η θέα του χωριού και της γύρω περιοχής είναι εξαιρετική.

Καμπαναριό στη Βρίσα

Το χωριό διαθέτει καφενεία, καφετέριες, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνους, φαρμακείο και σύγχρονο αγροτικό ιατρείο. Έχει επαρκές και καλής ποιότητας νερό. Οι βασικές πηγές εισοδήματος για τους ενεργούς κατοίκους της είναι απ’ τον αγροτικό τομέα το λάδι, τα κτηνοτροφικά προϊόντα (τυρί, τραχανάς) και τα λαχανικά. Ο μεταποιητικός τομέας συνεισφέρει βασικά με τα δυο σύγχρονα κεραμοποιεία που διαθέτει και τα οποία τροφοδοτούν με τούβλα ολόκληρο το νησί. Στον τομέα των υπηρεσιών δεσπόζουν αφενός οι τουριστικές –σε ολόκληρο το φάσμα τους- στα Βατερά και αφετέρου αυτές της συντήρησης των τουριστικών –κατά κύριο λόγο- καταλυμάτων και κέντρων. Έτσι η ζωή σ’ αυτό για τους 850 περίπου μόνιμους κατοίκους του είναι άνετη αν συνυπολογιστούν και τα εισοδήματα των συνταξιούχων του.

Οι ελιώνες που περιβάλλουν το χωριό δίνουν επιπλέον ευκαιρίες για πεζοπορία απολαμβάνοντας τη φύση αλλά και γνωρίζοντας τα ιστορικά μνημεία όπως είναι ο γατελούζικος Παλιόπυργος και τα απομεινάρια του μεσαιωνικού οικισμού της Νιγίδας.

Στο χωριό δραστηριοποιούνται δυο κατά βάση πολιτιστικοί σύλλογοι οι οποίοι διοργανώνουν και τα δυο αξιόλογα πανηγύρια. Ο ένας με την επωνυμία του Αγίου Γεωργίου είναι ιππικός. Έχει πολλά μέλη –αλογάδες ή ιππείς- τα οποία συντηρούν άλογα που υπεραγαπούν και απολαμβάνουν βασικά στο ομώνυμο πανηγύρι που ξεκινά στο γραφικό ξωκκλήσι και ολοκληρώνεται στην πλατεία του χωριού. Ο άλλος έχει την επωνυμία του Αγίου Κωνσταντίνου και βασική μέριμνά του είναι η διατήρηση του αντίστοιχου πανηγυριού στις 21 Μαΐου. Συμμετοχή το καλοκαίρι στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού έχει και ο δραστήριος σύλλογος των βρισαγωτών της Αθήνας, που εκδίδει και ένα εξαιρετικό περιοδικό με τίτλο «Ο Αντίλαλος της Βρίσας» στο οποίο σκιαγραφούνται η ιστορία, ο πολιτισμός, η ζωή και τα προβλήματα του χωριού και των ανθρώπων του.